Architectuur

Samen met integratie breiden ook de architecturale IT-mogelijkheden uit. Uiteraard is technologische vooruitgang hier ook katalysator die ervoor zorgt dat architectuur en integratie steeds dichter bij elkaar komen. Zoals gezegd, een geslaagde IT-architectuur kan niet zonder integratie, en andersom.

Structuur & technologische ondersteuning

Architectuur is het technologische skelet van je onderneming, de structuren die je digitale bedrijfsvoering ondersteunen. Om ervoor te zorgen dat je geraamte ook in de toekomst recht blijft, vlot kan groeien en onaangename verrassingen te vermijden, is een grondige denkoefening geen overbodige luxe.

Contribute kan je hierin bijstaan, al jaren bouwen we aan een brede en uitgebreide ervaring in IT-architectuur. We hebben kennis in huis en zorgen zowel voor ontwerp als implementatie: van het grotere conceptuele geheel op organisatorisch niveau tot de technische details van een applicatiearchitectuur.

Entreprise architectuur

Het is de strategische conceptualisering van de architectuur van je IT-omgeving, onafhankelijk van technologie of producten. Vraagstukken die verschillende architecturen, departementen of zelfs organisaties overstijgen, bekijk je best eerst op een abstracte manier.

We overwegen de vereisten, onderzoeken de richting waarin je bedrijf wil evolueren en beschrijven de ideale situatie. In een tweede fase gaan we over tot implementatie van de aangewezen technologieën.

Integratie-architectuur

Ook Integratie vraagt een eigen architectuur, technologische keuzes over de opzet van de communicatie tussen de verschillende architecturen en systemen van je IT-landschap, in de cloud en lokaal.

Microservice architectuur

Een architectuur gebaseerd op heel wat service georiënteerde principes, maar op een veel compactere schaal. Waar in een traditionele SOA-architectuur de ene actie een volgende actie oproept en zo een gehele service orkestreert, zijn microservices een choreografie van kleine componenten die onafhankelijk kunnen opereren. De architectuur rondom deze microservices zorgt ervoor dat ze vlot samenwerken

De reden om voor deze architectuur te kiezen is simpel, omdat alle bouwstenen onafhankelijk bestaan, veroorzaakt een aanpassing, release of update aan één van deze microservices geen kettingreactie aan changes in de omliggende componenten. Ook een microservice die uitvalt, kan meteen vervangen worden zonder het geheel te beïnvloeden.

Cloudarchitectuur

De verbinding tussen integratie en architectuur is het sterkst in de cloud, als je services opzet in de cloud kan je niet zonder integratie, anders is het voor je gebruikers niet mogelijk om van je diensten gebruik te maken.

Er zijn verschillende manieren om een architectuur op te zetten in de cloud, enerzijds kan je je toepassingen in de cloud lanceren zoals je ze lokaal draait, een zogenaamde lift & shift. Of voorafgaand aan de migratie van je services pas je ze aan in functie van je bedrijfsnoden en de potentiële voordelen van de cloud.

Onze expertise omvat niet enkel cloudarchitectuur maar ook de combinatie met lokale componenten en de technieken om ze te verenigen.

Blockchainarchitectuur

Aan Blockchainoplossingen is specifiek dat ze decentraal worden opgezet. Dit vraagt ook een aangepaste aanpak. Aan de hand van gespecialiseerde cloudservices voor blockchain bieden we architecturale oplossingen voor de gedecentraliseerde toepassingen in deze jonge technologie.

Serverless architectuur

De naam zegt het al zelf: serverless. Traditionele oplossingen worden na ontwikkeling  gedeployed op een applicatieserver en zijn hiervan afhankelijk. Dit houdt in dat je service wegvalt als deze server het begeeft.

De hosting van serveless toepassingen is de verantwoordelijkheid van de cloudprovider. Hierdoor vervalt het het beheer van de server hard- en software. De applicaties bestaan uit individuele functies die elk op zich geschaald kunnen worden, bovendien gebeurt dit automatisch.

Applicatie-architectuur

Ook softwarearchitectuur is een onderdeel van de expertise van Contribute. De kwaliteit en performantie van je applicaties zijn rechtstreeks gelinkt aan een doordachte aanpak over de opbouw ervan. In functie van je bestaande omgeving en de doelen die je voor je toepassingen stelt.

Wil je graag samenwerken?

contacteer ons