Transformatietypes

Afhankelijk van de doelen die je onderneming stelt zal de transformatie naar de cloud anders verlopen. Hoewel geen twee trajecten hetzelfde zijn, kunnen we drie transformatietypes onderscheiden: rehosting of lift & shift, application refactoring en replatforming. Elk van deze types kent uiteraard enkele voor- en nadelen en zijn combinaties van verschillende types geen uitzondering.

Rehosting

De meest eenvoudige transitie naar de cloud is een standaard lift & shift of rehosting. Om de gewenste workload over te brengen naar de cloud, wordt de juiste infrastructuur, CPU, opslag en geheugen op de cloudserver gekocht waarna software en database worden geïnstalleerd.

De overgebrachte applicatie of service is identiek aan de lokale versie wat functionaliteiten betreft, maar draait nu ook in de cloud. Dit is een oplossing om je eigen datacenter af te bouwen, elektriciteitskosten te besparen, ruimte te winnen of een back-up van je gegevens te verzekeren.

Een lift & shift-migratie vraagt relatief weinig middelen en is ook redelijk snel afgehandeld. Aan de andere kant biedt deze aanpak geen toegang tot alle cloudvoordelen zoals automatisch schalen. Om updates of upgrades uit te voeren wordt de service neergehaald en nadien terug opgestart.

Refactoring

Om meer in te spelen op de intrinsieke kwaliteiten van de cloud kan de transitie naar de cloud via refactoring verlopen. Al vraagt refactoring in vergelijking met rehosting meer technische kennis en inzicht. Aan de hand van een hertekende applicatiearchitectuur en de nodige aanpassingen in de code, maakt de applicatie optimaal gebruik van alle voordelen die de cloud biedt, zoals scalability, security en kostenefficiëntie.

Deze aanpak vereist meer tijd en middelen dan een lift & shift, de app wordt immers herbouwt met oog op de migratie naar de cloud, maar resulteert in een service die optimaler gebruik maakt van de cloud. Als je de service aan meerdere groepen van gebruikers wil aanbieden is een nieuwe installatie vereist wat dan weer zijn impact zal hebben op onderhoud en beheer.

Replatforming

Met de opzet van een nieuw cloudplatform om je services op aan te sluiten, moet je de services zelf niet in die mate aanpassen zoals dat bij refactoring nodig is. Ze worden geconnecteerd op een platform, dat de voordelen van de cloud geniet.

Met een replatforming cloudtransitie is de stap naar een service in multi-tenantmodus ook kleiner. Hierbij krijgen verschillende groepen van gebruikers toegang tot de software en bied je jouw services aan als SaaS-oplossing. Dit is uitermate handig als bedrijfssoftware toegankelijk moet zijn voor een grote hoeveelheid users en toestellen of als je bedrijf zelf software aan de man brengt. Deze spelers hoeven zich met een eigen cloudplatform niet meer om de hardware te bekommeren.

Hierdoor beheer je maar één omgeving voor al je users, in plaats van een al dan niet virtuele server per gebruikersgroep. Dit zorgt voor een drastische vermindering van onderhoudsinspanningen. Daarnaast zijn updates meteen beschikbaar voor al je gebruikers, waardoor versioning ook geen issue meer is.

De schaalbaarheid van de cloud laat toe je service te draaien voor 2 maar even goed voor 2000 users, elk met hun eigen configuratievoorkeuren en in enkele uren opgezet. Tot slot beperkt de gecentraliseerde aard van je platform de inspanningen op vlak van security en disaster recovery. In bepaalde situaties biedt replatforming dus heel wat mogelijkheden.

Wil je graag samenwerken?

Contacteer ons