Randstad Groep

Applicatie integratie bij Randstad Groep

Het IT shared service center van Randstad Groep was verantwoordelijk voor de integratie van de software-stacks van Randstad en Tempo-Team. Bovendien was er voor een groot deel van hun klanten heel wat maatwerk nodig. In de strategie om deze situatie recht te zetten, koos Randstad om zich op Oracle te oriënteren. Het Timelink-project is hier ook onderdeel van dat met behulp van Contribute succesvol is afgerond. Wij spraken met Sven Beterams, IT Manager Applications bij Randstad Group

Timelink

Timelink was een heel traject. De uiteindelijke bedoeling was tweeledig: enerzijds de oude software-stacks vervangen en anderzijds de bestandsformaten voor de prestaties van de uitzendkrachten zoveel mogelijk uniformiseren.

Onze grote klanten leverden alle verschillende bestandsformaten aan, wat uiteindelijk in meer dan 80 verschillende formaten resulteerde. Hiervan werd slechts een deel automatisch verwerkt. Daarnaast kwam er ook heel wat klantspecifiek programmeerwerk bij kijken, we beheren meer dan 100 custom-made programma’s.

In 2009 ontwikkelden we zelf een nieuwe front office. Deze werkte echter nog steeds met het oude AS400-systeem om alle verschillende prestatiebladen te verzamelen. Met Timelink hebben we het grootste deel hiervan kunnen opvangen. Om de bestandstransformaties te optimaliseren maken we gebruik van de Oracle Service Bus (OSB) die we ook reeds enkele jaren voor andere zaken gebruikten. De OSB-middleware leent zich namelijk heel goed voor het beheren van deze transformatielogica.

Vandaag is het project helemaal afgerond. Het hele AS400-systeem is afgekoppeld en bestandstransformaties verwerken we veel efficiënter waardoor we sneller inspelen op de wensen van onze klanten.

Het project is opgezet met een moderne architectuur en nieuwe technologie. Het is mogelijk om snel nieuwe rapportformaten toe te voegen of nieuwe features te ontwikkelen, zonder in de code te moeten duiken. Dit is voor business heel wat aantrekkelijker. Daarnaast is het hele proces nu meer inzichtelijk voor de gebruikers. Daar waar het vroeger helemaal een aangelegenheid was voor IT, is het configuratiewerk nu overgedragen aan meer businessgerichte profielen. Business staat nu zelf in voor een configuratie, naar eigen wens.

Projectaanpak - welke fases?

Al snel werd duidelijk dat we niet louter op de documentatie konden afgaan. In een tweede fase werd daarom alle programmatuur in AS400 bekeken om vervolgens de documentatie op punt te stellen.

Op basis van alle informatie die in de eerste twee fases werd vergaard, zochten we een grootste gemene deler. Hoeveel van de 130 klanten met custom applicaties kunnen we opvangen met de OSB-functionaliteit? Hoeveel net niet? Welke van die laatste klanten kunnen we overtuigen door met hen in gesprek te gaan?

Uiteindelijk nam de uitrol drie kwartalen in beslag, met één major release per kwartaal. Eerst kwamen de eenvoudigste, niet per sé de kleinste, klanten aan bod. Vervolgens de meer uitzonderlijke en complexe situaties.

Helemaal aan het einde werd de AS400 uitgezet en het configuratiewerk overgedragen vanuit IT aan meer businessgerichte profielen.

“Wanneer Randstad een bepaalde expertise of technisch profiel zoekt, weet men steeds de juiste persoon te vinden.”

Partners – Contribute

Al die tijd werkte Randstad Groep samen met Contribute en hun consultants. Een van hen, specialist in OSB en expert in integratie met externe partijen, loopt al geruime tijd rond bij Randstad. Als Randstad dus een bepaalde expertise of technisch profiel zoekt, weet men ook steeds de juiste persoon te vinden. Bovendien kan men steeds terugvallen op de collega’s bij Contribute, wat ook voor hun klanten een extra meerwaarde betekent.

Vanuit het door de jaren heen opgebouwde vertrouwen was het voor Randstad Groep dus niet meer dan logisch om bij Contribute aan te kloppen voor een efficiënte oplossing voor de moeilijkheden met bestandstransformatie.